Som bosättare och allierad kommer jag att tillbringa Kanada-dagen med att lära mig om den här landets skamliga historia mot urbefolkningen
Opinion

Som bosättare och allierad kommer jag att tillbringa Kanada-dagen med att lära mig om den här landets skamliga historia mot urbefolkningen

Det har varit ett tufft och ett halvt år. Vår värld har vänt upp och ner av COVID-19-pandemin. Många av oss har varit tvungna att hantera isolering och en längtan efter att få kontakt med medlemmarna i vårt samhälle igen.

Men med vår sorg, förlust och rädsla som vi har delat lägger nyheter om de omärkta gravarna till 215 skolbarn som finns i Kamloops till ytterligare ett traumaskikt för urbefolkningar och allierade. Inte ens en månad senare, mer smärta – med nyheterna om hundratals kroppar som låg i en tidigare bostadsskola i Saskatchewan. Som bosättare måste min pandemistress vara en bråkdel av vad ursprungsbefolkningen har upplevt under generationer av kolonialt trauma.

Ron McLester, min partner i över 20 år, kommer från en urbefolkning. Han är från Turtle Clan från Oneida Nation, som är en del av Six Nations Confederacy. Han är också Algonquin College Vice President för Sanning, Försoning och Urbefolkning – en av få i Kanada. Dagen efter nyheterna från Kamloops blev jag chockad när jag såg att Ron rakade huvudet. Ron har odlat håret i nästan tre år och hans hår var en stor del av hans identitet. Att raka det var hans sätt att sörja, samtidigt som han inte hade tid att sörja.

När Ron satt på sängens sida föll tårar från hans ögon. ”Jag förstår inte, Justin. Jag förstår verkligen inte. Varför hatar de oss så mycket !? Vad gjorde vi någonsin med dem? För dina förfäder menar jag … vad gjorde vi för att förtjäna detta? Vi existerade just här när bosättare anlände. ”

För två år sedan åkte Ron tillbaka till sitt hemland för en månadslång professionell utvecklingsmöjlighet. Medan han var där fick han veta att stamadministrationsbyggnaden – samma byggnad som han tillbringade grundskola och sommarläger i, byggnaden som hans familj körde förbi varje gång de lämnade reserven för matvaror eller för att se en film eller för att plocka upp en pizza – var faktiskt en bostadsskola. Efter 40 års ålder, efter en livstid av nästan daglig interaktion med den här byggnaden, upptäckte han äntligen sin lömska arv.

Jag fick först nyligen att den sista bostadsskolan i Kanada stängdes 1996: samma år som jag tog gymnasiet. Jag lärde mig inte att bostadsskolor fortfarande verkade i Kanada medan jag gick i klass 10 i historik. Jag hade ingen aning om att detta pågick under våra livstider.

Och medan bostadsskolor har stängts är systemet med förtryck levande och fungerar idag. Faktum är att det finns fler inhemska barn i fosterhem idag än någonsin tidigare, med inhemska barn som står oproportionerligt högre. Det finns så mycket om inhemsk historia som jag inte lärde mig, som var och fortfarande är dold för mig. Men jag inser också att det inte bara kommer att hända att lära sig om Kanadas sanna historia. Som allierad måste jag göra en investering i min egen utbildning.

Under den senaste månaden har många människor nått ut till Ron och frågat vad han ska göra som svar på upptäckten av den namnlösa 215, och nu hundratals fler från Saskatchewan. Jag har insett att det inte är rimligt att se till Ron eller någon urbefolkningsmedlem att ta nästa steg. Nästa steg är på väg. Ansvaret ligger på alla kanadensiska bosättare. Som bosättare har vi ett ansvar att komma ihåg att vi är kopplade till denna historia, oavsett om det gör oss obekväma att erkänna det eller inte.

Det är därför jag har bestämt mig för att inte fira Kanadadagen i år. Istället tar jag mig tid att lära mig mer om vår sanna historia

Så vad ska du göra? Kommer du att lära mig mer om Kanadas sanna förflutna? Kommer du att starta dialogen runt ditt middagsbord eller med vänner när vi kan träffas igen personligen?

Läser in…

Läser in…Läser in…Läser in…Läser in…Läser in…

Justin Readman är bosatt i Kitchener, Ontario. Följ honom @Justin_Readman.


Posted By : pengeluaran hongkong